Кърмата е течно злато!
Следвайте указанията и съветите по-долу, за съхраняване и размразяване на кърмата, за да запазите всички важни хранителни вещества и да минимизирате бактериалното замърсяване.
Насоки за съхранение и размразяване на кърмата
Колко време може да се съхранява млякото в хладилника? Ами замразеното мляко или млякото при стайна температура? Medela препоръчва да се използват следните указания за съхранение на прясно изцедената кърма.
Указания за съхранение на прясно изцедена кърма |
---|
| Стайна температура 16°С до 26°С | Хладилник 4°С и по-ниски | Фризер -18 до -20°С | Размразено мляко |
Бебе – родено на термин | до 6 часа | до 5 дни | 6 месеца препоръчително, максимум 12 месеца | При стайна температура – използване в рамките на 4 часа.
В хладилник използване до 24 часа |
Бебе – родено в неонатално интензивно отделение | Употреба в рамките на 4 часа | Употреба в рамките на 4 дни | Оптимално: използване в рамките на 3 месеца | Не замразявайте повторно! |
Съвети за замразяване и размразяване на кърма
- В случай, че изцеждате малки количества мляко няколко пъти на ден, уверете се, че смесвате само добре охладени в хладилника порции, които ще използвате за едно хранене на бебето. Никога не добавяйте прясно изцедено мляко към млякото, което вече е охладено.
- Не съхранявайте кърмата на вратата на хладилника. Вместо това изберете най-студената част от хладилника: в задната част на рафта над отделението за зеленчуци.
- Може да използвате шишета или пликчета за замразяване (Pump & Save) на мляко. Не пълнете шишетата или пликовете с повече от 3/4 от максималния им обем, защото млякото се разширява по време на замразяването.
- Сложете етикет на шишето/пликчето с датата на изцеждане.
- Не размразявайте или загрявайте замразеното мляко в микровълнова печка или във вряща вода. Така ще избегнете загубата на витамини и минерали и ще предпазите от изгаряне бебето.
- За да се запазят съставките на кърмата, най-добре е млякото да се размразява в хладилника за една нощ. Друга възможност е да държите шишето или пликчето под течаща топла вода (макс. 37° C).
- Внимателно и бавно разклатете шишето или торбичката Pump & Save, за да хомогенизирате сместа (да се смесят мазнините и течността). Избягвайте интензивното разклащане или разбъркване на млякото.
Източник:
www.medela.com