Medela Полезна информация Състав на майчиното мляко – история на изследванията Предимства на кърмата Състав на кърмата Ползи от кърменето Факти за кърменето Промени в гърдите на жената от бременност до отбиване Заешка уста Съвети за изцеждане Гърди препълнени с кърма или мастит Правилно изцеждане Достатъчно ли е кърмата? Съхранение и размразяване на кърмата Кърменето – кратко ръководство COVID-19: Информация, касаеща кърмещите майки COVID-19: Как подкрепяме нашите общности COVID-19 препоръки за почистване и дезинфекция на Symphony в болниците Медела – технологии Помпи за кърма Фунии за помпи Медела Calma Аксесоари за кърмене Козметика Промоции Карта на сайта
Състав на кърмата

Кърмата съдържа всичко необходимо и здравословно за новия живот. Тя е храна, която има уникални имунологични и свързани с растежа ползи. Кърмата е най-добрата храна за Вашето бебе още от самото начало.


Breast milk composition
Лактация – начало и етапи

Производството на мляко започва около 16-та седмица от бременността, но само в много малки количества, тъй като се потиска, докато бебето се роди. След раждането има три основни етапа, през които кърмата преминава: коластра, преходно мляко и зряло мляко. Във времето, съставът на кърмата се променя в зависимост от нуждите на Вашето бебе.


Първи етап: коластра

След раждането, до около три до пет или шест дни, тялото Ви ще генерира мляко с уникална комбинация от вещества, които ще дадат на бебето Ви най-доброто, от което се нуждае за развитието си. Коластрата изглежда гъста и лепкава и с вариращ цвят. Тя е силно концентрирана, лесно смилаема и съдържа всичко, от което Вашето новородено се нуждае, за да изгради силна имунна система. Коластрата е в много малки количества, но е достатъчна за малкия стомах на бебето.
Коластрата има слабително действие, което помага на бебето да изхвърли мекониума (първото изпражнение) и да се предотврати неонаталната жълтеница, като се изчисти билирубина от червата.
Колкото по-скоро след раждането вашето бебе получи кърма, толкова по-добре – не само за него, но и майката, и за стимулирането на лактацията.


Втори етап: преходно мляко

През първата седмица след раждането може да чувствате гърдите си пълни и тежки и дори да изглеждат червени. Това нормално физиологично пренатоварване на гърдите често се нарича "тръгване" на кърмата, то може да бъде облекчено чрез чести захранвания на бебето. През следващите две седмици количеството на мляко се увеличава, то променя цвета, гъстотата, както и състава си: имуноглобулинът и съдържанието на протеини намаляват, докато съдържанието на мазнини и захар се увеличава.


Трети етап: зряло мляко

Зрялото мляко не изглежда толкова плътно, колкото е кравето мляко, което на пръв поглед може да изглежда странно. Кърмата, особено в началото на храненето или изпомпването, изглежда по-рядка и водниста, но съдържа всички хранителни вещества, необходими за здравословното развитие на вашето бебе. Тя не е "твърде рядка".
Зрялото мляко се променя с всяко следващо хранене, през седмиците и месеците, за да задоволи специфичните нужди на Вашето бебе. Кърмата в началото е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на лактоза, захар, протеини, витамини, минерали и вода. С израстването на бебето, съставът на млякото се променя и то съдържа повече мазнини и по-малко захар.


Дайте на бебето си възможно най-доброто от самото начало. Защото, кърмата е идеалната храна за Вашето бебе. Гърдите Ви осигуряват точното количество мляко с точните съставки и с точната температура. Майчиното мляко осигурява допълнителен имунитет, което никое друго мляко не може да осигури.


Източник: www.medela.com